Mis Gibi Sosyal İnovasyon Ajansı

TAMAMLANMA DURUMU
%100

Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA), toplumsal sorun ve ihtiyaçlara kültürel yapı ile uyumlu, sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler sunmak için kurulmuş bir yapıdır. Konya Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğinde kurmuş olduğumuz Sosyal İnovasyon Ajansı, ülkemizde ilk ve örnek bir modeldir. Sosyal İnovasyon Ajansı, sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmek için dört çalışma alanı çerçevesinde yenilikçi bir ekosistem oluşturmaktadır. Sosyal faydayı artırmak için bilimsel verilerle etki odaklı modelleme projeleri geliştirerek “Modelleme ve Sosyal Etki Ölçümleme” alanında çalışmalar yürütür.

SİA, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda veri temelli karar destek mekanizması olarak görev yapar. “Veriye Dayalı Karar Destek Sistemi” ile karar alıcılara ve birimlere veri merkezli perspektifler sunularak öneriler geliştirilir, süreç geliştirme ve sistem tasarlamaya yönelik yol haritası sunulur. Yeniliği inşa etmenin ve gelişimi sürekli hale getirmek sağlamak amacıyla sürdürülebilir, kapsayıcı ve ihtiyaca yönelik “Kapasite Geliştirme” programları yürüterek, politika ve hizmet geliştirilmesi için faaliyetler düzenler. “Sosyal Çözüme Yönelik Raporlar” ile sosyal sorunlara yönelik disiplinler arası bir yaklaşımla, STK, Özel sektör, kamu, üniversite paydaşlarını bir araya getirir. Bilimsel araştırma ve veri odaklı, karar alıcılara ve saha profesyonellerine katkı sağlayacak kılavuz yayınlar hazırlar.

SİA’da yürüttüğümüz bazı projeler:

Çözümün Konuşulduğu Platform: Sosyal Kalkınma Forumu- SKF’22

Günümüzde değişen toplumsal talepler için yenilikçi çözümler üretmenin önemi arttı. SİA tarafından tasarlanan SKF ile sorun bütün yönleriyle ele alınıyor, paydaşlar bir araya getiriliyor ve çözüme yönelik raporlar hazırlanıyor. Bu yıl odak konusunun “mevsimlik tarım işçileri” olduğu etkinlikte, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanları ve çocukların nitelikli eğitimine yönelik gerçekleştirilen eğitim ve yerleşke tasarım çalıştayının sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Planlama ve inovasyon sosyal kalkınma bağlamında özel oturumlarda ele alındı.


Turizm Hareketlilik Programı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Turizm Ajansı, TÜRSAB-Konya iş birliğinde Sosyal İnovasyon Ajansı yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Turizm Hareketlilik Programı’nda şehrin turizm paydaşları bir araya geldi. Sektörde aktif olarak çalışan genç turizmcilere yönelik tasarlanan programda, yenilikçi eğitimler, geziler düzenlendi. Şehre gelen turistle doğrudan muhatap olan genç turizmcilerin becerilerini geliştirmelerini hedefleyen programda şehrin kültürel miras alanları incelendi.


Çekim Alanı: Konya Kültür Endüstrileri Kuluçka Merkez

Sosyal İnovasyon Ajansı, kültür girişimcilerinin yetişmesine yönelik programlar yürütmektedir. Bu doğrultuda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı” çağrısı kapsamında ÇEKİM ALANI: Konya Kültür Endüstrileri Kuluçka Merkezi kurulacaktır. Proje ile gençlerin kültür girişimcisi olmalarına yönelik faaliyetler düzenlenecektir. Yanı sıra kültür endüstrileri ile ilgili bilimsel etkinlikler gerçekleştirilecektir.


İki Höyük Arasında: Bellek Rotası

Hikâyesi on bin yıl öncesine dayanan ilk şehirli hayatının merkezi Çatalhöyük ve atası Boncuklu Höyük odağa alındı. Program kapsamında sanat tarihi, mimarlık, tasarım alanında eğitimleri devam eden gençlere, dijital içerik üretimi, tasarım odaklı düşünme eğitimleri verildi. Mobil fotoğrafçılık, Kurmaca: Şehir, atölyeleri gerçekleştirildi. Çatalhöyük ve Boncuklu höyük arasında tasarlanan modelde, Y kuşağını odağa alan yenilikçi bir destinasyon ve hizmet konsepti hazırlandı.


Yayıncılık Yaz Okulu

T.C. Kültür Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından Sosyal İnovasyon Ajansı yürütücülüğünde düzenlenen ve Türkiye’de ilk olan “Yayıncılık Yaz Okulu” 22-28 Ağustos 2022 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirildi. Ülkemizin farklı şehirlerinden 400’ün üzerinde başvurunun alındığı programa 24 genç kabul edildi. Yayıncılık sektörüne profesyonellerin yetiştirilmesi ve gençlerin kariyer planlamalarının bir parçası hâline getirilerek becerilerinin geliştirilmesi için çeşitli eğitimler verildi. Yayıncılık sektörü ve sektörle ilgili temel kavram ve işleyiş anlatıldı, yerli ve yabancı alan uzmanları tarafından yayıncılık sektörüne ilişkin eğitimler verildi. Eğitim programının yanı sıra kültürel etkinliklerin de gerçekleştirildiği yaz okulunda Konya’nın bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemi çeşitli gezi ve etkinliklerle katılımcılara tanıtıldı.


Creathon: Yeni Nesil Kültürel Mekânlar için İçerik Geliştirme

Konya Büyükşehir Belediyesi Kapsül Teknoloji Platformu ve Sosyal İnovasyon Ajansı yürütücülüğünde “Yeni Nesil Kültürel Mekânlar İçin İçerik Geliştirme Maratonu” gerçekleştirildi. Programda “Nasıl Bir Kütüphane Olsa İçinden Çıkmak İstemezsiniz?” sorusu odağa alındı. Etkinliğe; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, AGÜ Gençlik Fabrikası temsilcileri etkinliğe katkı sağladı. Çok sayıda ilgilinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğe 17 farklı ilden 200’e yakın disiplinler arası alandan başvuru neticesinde 17 takım ve 60 genç seçilirken; takımlar 36 saat boyunca yeni nesil kültürel mekânlar için içerik, tasarım, mimari plan, alan tasarımı üzerine projeler geliştirdi.