Mis Gibi Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği Dersi (Lisansüstü)

TAMAMLANMA DURUMU
%100

Amaç

Lisansüstü öğrencilerine; bilimsel araştırma sürecinde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini, araştırmasına konu olan problemin tespiti ve problemin çözümüne yönelik araştırma yöntemlerinin neler olduğunu, bilimsel araştırmanın yazımı ve teknikleri noktasında dikkat edilmesi gereken hususlarla birlikte bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağı ve raporlaştırma sürecinde bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkelerine dikkat edilmesinin önemi amaçlanmıştır.

Süreç

Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü ve 4 enstitümüz işbirliğinde tüm lisansüstü öğrencilere zorunlu ve merkezi olarak 14 hafta boyunca 28 ders saatinde Dünya’nın önce gelen yayıncıları ve derleyicileri ile birlikte yürütülmektedir. Süreçte ayrıca çeşitli yazar çalıştayı, uluslararası dergilerde makale yayınlamak, fon fırsatları vb. konularda sertifikalı eğitimler de yapılmaktadır.

Sonuç

2020 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan kapsamlı program sayesinde lisansüstü öğrencilerimizin bilimsel çıktılarında hem niceliksel hem de niteliksel artışlar yaşanmaktadır. Yapılan makale, bildiri, proje vb. çalışmaların etki değeri sayesinde üniversitemizin h-indeksi, Category Normalized Citation Impact (CNCI) (Kategori Normalize Atıf Etkisi) ve Field-Weighted Citation Impact (FWCI) (Alan Ağırlıklı Atıf Etkisi) değerlerinin ciddi anlamda artmasına sebep olarak üniversite sıralamalarında (University Rankings) üniversitemizin yükselmesini sağlamıştır.

Üniversitemiz Bünyesindeki Lisansüstü Tezler Dünyaya Açıldı

Üniversitemiz bünyesinde yer alan yüksek lisans ve doktora tezleri, dünyanın en geniş kapsamlı tez veri tabanı olan ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına dahil oldu. Yapılan iş birliğiyle; Üniversitemiz bünyesinde daha önceden yayınlanmış ve yayınlanacak tüm lisansüstü tezlerin eş zamanlı olarak ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına entegrasyonu sağlanmış oldu.

ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanı dünyanın en saygın ve en kapsamlı tam metin tez koleksiyonudur. Veri tabanı bünyesinde 5 milyondan fazla tam metin tezi barındıran Proquest, 1637’den günümüze kadar dünyanın dört bir yanından lisansüstü tezlere erişim sunmaktadır. Dünya çapında 700’ün üstündeki öncü akademik kurumla ortaklıklar yaparak tezler yayınlayan veri tabanına, her yıl 200 binden fazla yeni tez eklenmektedir. Toplamda 3.500’e yakın tez, sisteme entegre oldu