Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler 2022 Sıralaması’nda Türkiye’deki 207 üniversite arasında 44. sırada yer alan Üniversitemiz, büyük bir sıçrama kaydederek 14. sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıl devlet üniversiteleri arasında 33. sırada yer alan Üniversitemiz, yeni açıklanan verilere göre 8. sıraya yükseldi.
Üniversitemiz, THE Dünya Üniversiteler 2023 Sıralaması’nda Türkiye’deki üniversiteler arasında sıralamaya dahil olan en genç üniversite olma özelliğini korumanın yanında, ‘Öğretim’ kategorisinde dünya genelinde 384. olarak ilk 500’de yer alırken Türkiye’de bu alanda 2. oldu. Bunun yanında 2022 sonuçlarında 1200+ bandında yer alan Üniversitemiz, 2023 sıralamasında bir üst seviyeye çıkarak 1000-1200 bandında konumlanırken ‘Uluslararası İş Birliği’ kategorisinde ise, 47. sıradan 15. sıraya yükseldi.
Dünya genelindeki en saygın üniversitelerin listeye girdiği THE World Rankings sıralamasında çok önemli bir yükselme kaydedildiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Üniversite olarak son yıllarda yükselen başarı trendimizin, son açıklanan THE Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda bir önceki yıla göre 30 sıra birden yükselerek 14’üncülüğe yerleşmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
Akademi dünyasının Şampiyonlar Ligi olarak tanımlanan “En Başarılı Türk Araştırma Kuruluşları” listesine kuruluşumuzdan bu yana ilk defa girdik.
Ufuk Avrupa (2021-2027) projelerimizi titizlikle yürüten akademisyenlerimizi tebrik ediyoruz. Belirlediğimiz hedeflere son dört yılda adım adım ilerlediğimizi görmek heyecan verici. Üniversitemiz bilim insanlarının araştırma imkanları ve destekleri arttıkça Üniversitemiz için belirlediğimiz hedeflere ulaşma noktasında ilgilerinin ve gayretlerinin daha da arttığını görmekten memnuniyet duyuyoruz.
Şüphesiz gerçekleştirdiğimiz atılımın arkasında ekip ruhu ve dayanışmasının sağlandığı bir yönetim başarısının hakkını teslim etmek gerekiyor. Bu başarı, asla tesadüf değildir. Yeni veriler gelmeye devam ettikçe tesadüfi olmadığını hep birlikte daha net anlayacağız; Ufuk Avrupa HORIZON 2020 tarafından kabul edilmiş, yürütücülüğünü Üniversitemizin yaptığı, Türkiye’den iki, İtalya’dan üç, Belçika ve Avusturya’dan birer paydaşı bulunan 870 bin Avro bütçeli Bio-Acouis projemizdeki fon aktarımı gerçekleştiğinde listede çok daha üst sıralara çıkacağız. Bu başarı, bizim bilimsel çalışmalara verdiğimiz önem ve sosyal-fen ayrımı gözetmeksizin tüm bilimsel çalışmalara karşı sergilediğimiz bütüncül yaklaşım ile alakalıdır. Ayrım yapmadan her alanda bilimsel çalışmaları destekliyoruz. Gerek öz kaynaklarımızdan araştırmacılarımıza verdiğimiz destekler gerekse dış kaynaklı projelerden sağladığımız fonlar neticesinde oluşturduğumuz alt yapı ve geliştirmeye çalıştığımız bilimsel yetkinlik ve potansiyelimizi güçlendirmemiz sayesinde bu başarı ortaya çıkmıştır. Bu başarı üniversitemiz araştırmacılarına aittir. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyoruz.
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ |
6,62 |
KOÇ ÜNİVERSİTESİ |
6,37 |
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ |
4,12 |
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ |
3,12 |
TÜBİTAK |
1,71 |
SABANCI ÜNİVERSİTESİ |
0,93 |
ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ |
0,82 |
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ |
0,76 |
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ |
0,64 |
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ |
0,62 |
Geçen yıl 7 akademisyenle ABD’nin Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alan Üniversitemiz bu yıl, geçen seneki rakamı ikiye katlayarak 13 akademisyenle listede yer buldu.
Üniversitemizden; Prof. Dr. Adnan Özdemir, Prof. Dr. Ali Tor, Prof. Dr. Hasan Kotan, Prof. Dr. Hüseyin Çaksen, Prof. Dr. Kültigin Türkmen, Doç. Dr. Emrah Madenci, Doç. Dr. Erhan Zor, Doç. Dr. Hatice Yıldız Durak, Doç. Dr. Hüseyin Haklı, Doç. Dr. İlhan Asiltürk, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Doç. Dr. Lokman Gemi ve Doç. Dr. Serdar Akbayrak, "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde kendilerine yer buldu. Hocalarımızı tebrik ediyoruz.
CWUR Sıralamasına Türkiye’den Giren En Genç Üniversite Olduk
2012 yılından bu yana dünya çapında yaklaşık 20 bin üniversite arasında yükseköğretim kurumunun araştırma performansı, eğitim kalitesi, saygınlık derecesi ve mezunların başarısı gibi kriterler temelinde hazırlanan sıralamaya Türkiye’den giren en genç üniversite olduk.
Üniversitemiz son dört yılda Türkiye sıralamasında 15 basamak yükselerek 41. sırada yer aldı. Dünya sıralamasında da son 4 yılda yaklaşık 200 sıra birden yükseldik.
Bilimsel yayıncılık faaliyetlerimizin sonucunda ‘Akademik Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin kurulmasıyla birlikte ürettiğimiz tüm bilimsel yayınlarımızın “kuruma katkı”sının değerlendirilmesiyle elde edilen çıktılar sonucunda son dört yılda birbirinden saygın altı sıralamaya dahil olduk.
Elde ettiğimiz bu başarılar, ekip çalışmasının ürünüdür. Necmettin Erbakan Üniversitesini, 4 yılda çeyrek asır ileriye taşıma gayretimize katkı sunan tüm ekip arkadaşlarımı gönülden tebrik ediyoruz.
TEKNOFEST
TEKNOFEST'e en fazla katkı sağlayan ilk 10 üniversite içerisindeyiz.
Üniversitemiz, Teknofest’in 2021 verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre, TEKNOFEST Teknoloji yarışmalarına 4 yıl boyunca 445 katılımla en fazla katkı sağlayan ilk 10 içerisinde yer aldı. Üniversitemiz ayrıca 2022 yılında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile yapılan protokolle Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e akademik paydaş oldu. Her yıl podyuma çıkma başarısı gösteren ve başarı grafiği giderek artan Üniversitemizin öğrenci ve akademisyenlerini tebrik ediyoruz.
2019
Uçak Mühendisliği öğrencilerimiz Yahya Gencer ve Halil İbrahim Aydın’dan oluşan Max-Thrust Ekibi, Teknofest Mini Jet Radyal Kompresör Tasarım Yarışmasında birinci olmuşlardır. Öğrencilerimiz ödüllerini, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almışlardır.
2020
Ayakları yere basmayan Bilim ve Teknoloji Festivali Teknofest’te Üniversitemiz, 14 takımla finalde yarışmıştır. Üniversitemizi Jet Motor Tasarım kategorisinde temsil eden ‘NEUCFD’, 147 takım arasından üçüncülüğü elde etmiş, NEU-CFD’ye ödülünü, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar takdim etmiştir.
2021
Teknofest’te yarışan Üniversitemiz ekiplerinden NEU-CFD Aviation takımı (Murat Can Çakır, Safa Dumanlı, Beşir Sağıcı, Aytekin Demir ve Yunus Emre Akyürek) Helikopter Tasarım Yarışmasında 2’nci, Kız Mühendishane Takımı (Beyza Karataş, Beyza Nur Ceylan, Dilan Bakış, Esma Nisa Candan, Özge Nuray Tiryaki, Rumeysa Kurt, Zeynep Yavçın ve Şevval Turan) Akıllı Ulaşım Yarışmasında 3’üncü olurken, Demirkuş takımı (Abdullah Kalkan, Faruk Esat Göçmen, Yusuf Araz, Eren Çelikateş) da Helikopter Tasarım Yarışmasında en iyi sunum ödülüne layık görülmüştür.
2022
Üniversitemiz TEKNOFEST’teki başarılarına bir yenisini daha ekleyerek Samsun’da gerçekleşen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, Model Roket, Demirkuş, Sineay Studio, Af-Tekno Gençlik ve BrAIn takımları ile 6 derece birden aldı. TEKNOFEST KARADENİZ’de; Model Roket takımı, Girişim programında Ön Kuluçka Desteği, Demirkuş takımı, Helikopter Tasarım Yarışması’nda 2’ncilik ve sunum özel ödülü, Sineay Studio takımı Turizm Teknolojileri Yarışması’nda 2’ncilik, Af-Tekno Gençlik takımı Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda 3’ncülük, BrAIn takımı Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması’nda en iyi sunum ödülünü kazandı. Teknofest yarışmalarında art arda ödüller kazanan tüm öğrenci ve akademisyenlerimizi tebrik ediyoruz.
TÜBİTAK
Konya'da en çok kabul alan üniversite olduk.
TÜBİTAK 2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’nda Üniversitemizin sonuçları göğsümüzü kabarttı.
2209-A: 43 kabul
2209-B: 5 kabul
2209-A’da Konya'da en çok kabul alan üniversite olduk. Tüm öğrenci ve hocalarımızı tebrik ediyoruz.
Akademik Performansta Dönüşüm
- En yüksek sıralama puanlarına sahip üniversitelerin atama ve yükseltme kriterlerindeki dil ve diğer performans puanlarını hedefledik ve atama yükseltme kriterlerimizi aşamalı olarak yükselttik. Bu yükseltme esnasında bünyemizdeki akademisyenlerimize kendilerini geliştirebilmeleri için zaman tanıyarak pozitif ayrımcılık yaptık.
- Akademik kriterleri yükseltmemizin sonucunda yayın ve etki değeri açısından Türkiye ve dünya ortalamasının yaklaşık 2 katı üzerinde bir değere ulaştık.
- Hazırlık sınıfında zorunlu olan haftalık 24 saatlik yabancı dil dersini, 30 saate çıkardık.
- Yüksek lisans girişinde dil puanı şartı koyduk.
- Lisansüstü eğitimde, zorunlu ders kapsamındaki “Bilimsel araştırma yöntemleri ve yayın etiği” dersini, merkezi olarak tüm lisansüstü öğrencilerine 14 hafta boyunca 28 farklı derste ve içerikte dünya çapındaki 10 uluslararası yayıncı ve derleyicilerle iş birliği yaparak (WOS, Elsevier, Proquest, Springer Nature, Wiley, Ebsco, Pooltext vb.) yürüttük. Bu kapsamda Türkiye’deki ilk Üniversite olduk. Bu süreç sonunda birçok lisansüstü öğrencimiz, nitelikli bilimsel yayınlar yaparak katma değer yaratmıştır.
- Dünyanın en prestijli yayınevleriyle (Elsevier, Wiley ve Springer) stratejik ortaklıklar kurduk.
- Yaklaşık 10 yıllık tüm bilimsel dergi arşivini açık erişime kazandırdık.
Üniversitemiz Bünyesindeki Lisansüstü Tezler Dünyaya Açıldı
Üniversitemiz bünyesinde yer alan yüksek lisans ve doktora tezleri, dünyanın en geniş kapsamlı tez veri tabanı olan ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına dahil oldu. Yapılan iş birliğiyle; Üniversitemiz bünyesinde daha önceden yayınlanmış ve yayınlanacak tüm lisansüstü tezlerin eş zamanlı olarak ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına entegrasyonu sağlanmış oldu.
ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanı dünyanın en saygın ve en kapsamlı tam metin tez koleksiyonudur. Veri tabanı bünyesinde 5 milyondan fazla tam metin tezi barındıran Proquest, 1637’den günümüze kadar dünyanın dört bir yanından lisansüstü tezlere erişim sunmaktadır. Dünya çapında 700’ün üstündeki öncü akademik kurumla ortaklıklar yaparak tezler yayınlayan veri tabanına, her yıl 200 binden fazla yeni tez eklenmektedir.
Toplamda 3.500’e yakın tez, sisteme entegre oldu.
- 5.915 yazarın katkıda bulunduğu 231 sayı ve 2.191 makale arşivleyerek açık erişime açtık.
- Yıllık yayın sayımızı bir önceki yıla kıyasla ortalama %32 oranında büyütme başarısına ulaştık. Bu oran Türkiye’de %13, dünyada ise %7. Niceliksel artışın yanında niteliksel büyümede de önemli yol kat ettik.
- Yabancı dilde eğitim veren program sayımızı 9’dan 14’e yükselttik.
- 2018 yılında 7 olan dergi sayımızı, bugün itibari ile 20’ye çıkardık.
- Üniversitemizin ilk sırada tercih edilme oranını 2018 yılına göre %140 artırdık.
- Uluslararası öğrenci sayımızı 1.281’den 1.893’e çıkararak iki katı artış sağladık.
- Necmettin Erbakan Üniversitesi Kültür Yayınlarını “NEÜ Yayınları” adıyla yeni bir markaya dönüştürdük. Uluslararası yayınevi olan “NEÜ Yayınları” markasını global ölçekte “NEU PRESS” markası haline dönüştürmeye yönelik gerekli adımları attık.
- Bilimsel/Akademik, Ders Kitabı, Yardımcı Ders Kitabı, Kültür, Bilimsel Toplantılar, Çeviri ve Prestij Yayınlarıyla birlikte 200’ün üzerinde eseri akademi camiasının hizmetine sunduk.
Türkiye’de ilk defa Bilimsel Yayınlar adıyla koordinatörlük kurduk.
Yayıncı iş birlikleri, bilimsel dergilerimizin koordinasyonu ve uluslararası indekslere dahil edilmesi, akademik çeviri ve istatistik/veri analizi, kayıp atıfların birleştirilmesi ve altyapı destekleri gibi faaliyetlerimizle bilimsel yayıncılık kültürü oluşturduk.
Türkiye’de ilk kez “Yayıncılık Yaz Okulu” düzenledik.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Üniversitemiz tarafından Sosyal İnovasyon Ajansı yürütücülüğünde 22-28 Ağustos 2022 tarihlerinde Konya’da “Yayıncılık Yaz Okulu” düzenledik. Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) tarafından da desteklenen yaz okulumuzdan 24 genç mezun oldu.
- İki yılı aşkın bilimsel yayıncılık faaliyetlerimiz sonucunda “Akademik Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi”ni kurduk. Akademik alanda yaptığımız doğru hamlelerle üniversite sıralamalarında büyük atılımlar gerçekleştirdik.
- Akademik performansımıza katkı sunan hocalarımızı unutmadık, şehrimizde akademik performansı ödüllendiren ilk üniversite olduk, geleneksel hale getireceğimiz Necmettin Erbakan Academy Awards törenini gerçekleştirdik.
- Dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden olan Nature ve Science dergilerinde son 3 yılda Türkiye’den yapılan yayınlar içerisinde etki değeri en yüksek yayın yapan üniversite, Necmettin Erbakan Üniversitesi oldu.
Akademik Başarılarımız
Web of Science’a göre 217 üniversite arasında 2018 yılına kıyasla 25 sıra birden yükselerek 33. sırada yer aldık.
US News & World Report’un 2022 yılı En İyi Küresel Üniversiteler Sıralamasına ilk defa dahil olduk. Bölgesel araştırma itibarı (regional research reputation) kategorisinde ilk 500 üniversite arasına girerek 341. sırada yer alırken, 90’ı aşkın ülkeden 2 binden fazla yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamada Üniversitemiz, Türkiye’de 38’inci sırada yer aldı.
THE Impact Rankings 2022’de genel sıralamada ilk 1000, ‘Kaliteli Eğitim’ kategorisinde de ilk 400 üniversite arasında yer aldık. Türkiye’den listeye giren 58 üniversite içerisinde 32. sıradayız.
Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması 2022’ye ilk defa dahil olarak Türkiye’deki 207 üniversite arasında 44. sırada yer aldık ve burada da sıralamaya giren Türkiye’deki en genç üniversite olma başarısına imza attık.
Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması 2022 sonuçlarında 1200+ bandında yer alan Üniversitemiz, 2023 sonuçlarında bir üst bant olan 1000-1200 bandına yükseldi.
THE Dünya Üniversiteler Sıralaması 2023’e göre Türkiye’deki üniversiteler arasında, 44. sıradan 14. sıraya yükseldik.
Geçtiğimiz yıl devlet üniversiteleri arasında 33. sırada yer alırken, yeni açıklanan verilere göre ise 8. sıraya yükseldik.
Dünya genelinde sıralamaya giren 1799 üniversite arasında “öğretim” kategorisinde 384. olarak ilk 500’de yer alırken, Türkiye’de ise 2. olduk.
Uluslararası iş birliği, akademi dışı iş birliği ve etki değeri hesaplamalarında son üç yılda büyük bir performans kaydederek Unikop bölgesindeki 13 üniversite arasında 2020 yılında ilk sıraya yerleştik.
THE Dünya Genç Üniversiteler 2022 sıralamasına Türkiye’den giren 52 üniversite içinde 18’inci, devlet üniversiteleri arasında 9’uncu olduk.
THE Asya Üniversiteleri Sıralaması 2022’de 829 üniversite arasında 459. sıraya yerleştik. Türkiye’den 66 üniversitenin girebildiği genel sıralamada 25, 41 devlet üniversitesi arasında da 17. sırada yer aldık. Üniversitemiz, devlet üniversiteleri içerisinde öğretim kalitesinde 6. sırada yer alırken, bilimsel yayın ve araştırmada ise 8. sırada yer aldı.
Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (The Center for World University Rankings - CWUR) tarafından hazırlanan 2022- 2023 dönemini kapsayan ve 96 ülkeden dünya çapında yaklaşık 20 bin yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği başarılı üniversiteler sıralamasında Türkiye’de 41’inci sırada yer alarak Türkiye’den sıralamaya dahil olan en genç üniversite olduk. Üniversitemiz, dünya genelinde bin 760’ıncı, Asya ülkeleri içerisinde 314’üncü sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.
NEÜ'nün Eserleri
Üniversitemiz bünyesinde elde edilen başarıları “NEÜ’nün Eseri” olarak adlandırıyoruz. Elde ettiğimiz başarılar her sene artarak devam etti. Sayısız başarıya imza atan, işini mis gibi yapan öğrencilerimizi, hocalarımızı ve idari personelimizi gönülden tebrik ediyoruz.
2022 yılında öğrencilerimizin elde ettiği başarılar;
- Üniversitemizden Göktürk takımı, Boeing firmasının sponsorluğunda Orta Doğu Teknik Üniversitesince (ODTÜ) bu yıl altıncısı düzenlenen “Dikey Kalkış İniş (DİK-İHA) Yapabilen Uçak Tasarla, Yap, Uçur Yarışması”nda üst üste dördüncü kez sahneye çıktı ve üçüncü defa birinci olmuştur.
- Köklü kültür mirasımızın geleceğe aktarılmasını sağlayan yarışmada; “Kalemişi” alanında Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencilerimizden Fatma Soytürk 'Başarı Ödülü'ne, Zeynep Aydoğdu 'Mansiyon Ödülü'ne ve Merve Perçem de 'Sergileme Ödülü'ne layık görülmüştür.
- Üniversitemiz, ‘Hayrettin Karaca Gönüllülük Ödülleri’ kapsamında, 144 üniversite arasından 1374 gönüllü kazanımı yaparak 1’incilik ödülünü almaya hak kazanmıştır.
- Üniversite Sporları Federasyonunca 7-9 Mart tarihlerinde Bursa'da ilki gerçekleştirilen 46 üniversiteden 210 sporcunun katıldığı salon atletizm yarışlarında sporcularımız takım halinde Türkiye 4.'sü olmuştur.
- ASELSAN’ın Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi önderliğinde düzenlediği “Suyun Yarını” konulu proje yarışmasında, öğrencilerimiz Tolunay Dağ, Abdilbaki Kıvrak ve Furkan Çetin, ‘Dut Dalı’ projesiyle birincilik elde etmiştir.
- Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) tarafından düzenlenen "Geç Olmadan, Geleceğin Tarımı İçin Harekete Geç" başlıklı proje fikir yarışmasında, Ereğli Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencimiz Ahmet Serdar Koku, ‘Ev Tipi Solucan Gübresi Üretim Tankı ile Organik Atık Geri Dönüşümü’ başlıklı proje fikri ile ikincilik ödülünü almıştır.
- Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Arapça Öğretmenliği bölümünde eğitim gören Hicret Meryem Menekşe, Şüheda Nur Uğur, Reyhan Okumuşlar ve Beyan Osman isimli öğrencilerimiz 2021 Yılı Türkiye Üniversiteler Arası Arapça Münazara Yarışması’nda beşinci olmuştur.
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencimiz Ömer Güler, Gaziantep'te düzenlenen Altın Baklava Film Festivali’nde “Arayış / Odyssey” filmiyle Hasan Kalyoncu Özel Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 4. sınıf öğrencilerimizden Şevval YAVUZ, Akhtoty KHAJYMUKHAN ve Adem ÇİÇEK, Prof. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ ve Araş. Gör. Musa Kazım ARGUN danışmanlığında hazırladıkları TÜBİTAK 2209/A-2 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri önerilerine destek almaya hak kazanmıştır.
- Fakültemiz Hemşirelikte Öğretim Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aliye ÇAYIR’ın danışmanlığında 2. Sınıf öğrencilerimizden Buse Nur DAĞLAR isimli öğrencimizin araştırma projesi TÜBİTAK–2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği almaya hak kazanmıştır.
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi İlayda YILMAZ Üniversiteler arası Wushu Kungfu Türkiye Şampiyonasında 1.'lik derecesi elde ederek Türkiye Şampiyonu olmuştur.
- 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2021/2 dahilinde 4 adet Projemiz destek almaya hak kazanmıştır.
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü 2. sınıf öğrencimiz Ömer OCAK, kurmuş olduğu "Netfour" takımı ile GDG Konya ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Akıllı Şehir Hackathon'unda birinci olmuştur.
- 2022 TEKNOFEST Helikopter Tasarım Yarışmasında İkincilik ve Demirkuş Takımı TEKNOFEST Karadeniz En İyi Sunum Özel Ödülüne layık görülmüştür.
- lisans öğrencilerimiz tarafından hazırlanan 9 adet TUBİTAK 2209-A, 1 adet TUBİTAK 2209-B ve 3 adet TUSAŞ Lift UP projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
- 27-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında AFAD Başkanlığınca Kastamonu da gerçekleştirilen Üniversiteler arası Arama Kurtarma yarışmasında Meram Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programi ndan 12 ogrencimiz yarışmacı olarak üniversitemizi temsil etmişlerdir. Ulusal çapta düzenlenen yarışmaya büyük bir özveriyle hazırlanan öğrencilerimiz "Doğada kayıp arama parkurunda rekor süreyle tam puan alarak Türkiye 1. Olmuştur.
2022 yılında hocalarımızın elde ettiği başarılar;
- Üniversitemizden 13 akademisyen, ABD’nin Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alarak önemli bir başarıya imza atmıştır.
- Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler 2022 Sıralaması’nda Türkiye’deki 207 üniversite arasında 44. sırada yer alan Üniversitemiz, büyük bir sıçrama kaydederek 14. sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıl devlet üniversiteleri arasında 33. sırada yer alan Üniversitemiz, yeni açıklanan verilere göre 8. sıraya yükselmiştir.
- Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Söylemez’in yürütücülüğünü üstlendiği “Innovative Fullerenol - Hydrogels Based Nanomaterials for Health Diagnostic and Care Applications” başlıklı, toplam bütçesi 452 bin 400 euro olan M-ERA.NET projesi, AB Ufuk 2020 programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Fas Ulusal Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (CNRST) arasında ikili iş birliği programı kapsamındaki “Modelling, Simulation & Experimental Production of InGaN based p-i-n Photovoltaic Solar Cell for Extensive Application in Atmospheric and Extreme Conditions” başlıklı proje önerisi kabul edildi. Projenin deneysel çalışmaları Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Araştırma Merkezi (BİTAM) bünyesinde, teorik çalışmaları Fas’ın Kazablanka II. Hasan Üniversitesi ENSAM bünyesinde gerçekleştirilecektir.
- Avrupa Komisyonu tarafından iletilen resmi verilere dayanılarak hazırlanan rapor sonucuna göre Üniversitemiz 1.4 milyon Avro bütçeli projesine aldığı 760 bin Avro fon ile 2021-2027 döneminde en başarılı 10 Türk araştırma kuruluşu arasında 8. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
- Üniversitemiz Samsun’da gerçekleşen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’i Model Roket, Demirkuş, Sineay Studio, Af-Tekno Gençlik ve BrAIn takımlarının elde ettiği 6 dereceyle tamamlamıştır.
- Üniversitemiz Türkiye’deki kamu üniversiteleri arasında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen Enerji Yönetim Sistemi Belgesini alan ilk üniversite olmaya hak kazanmıştır.
- Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAM), Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen ‘Deney Laboratuvarı Onay Belgesi’ni almaya hak kazanmıştır.
- Üniversitemiz, Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (The Center for World University Rankings - CWUR) tarafından hazırlanan 2022-2023 dönemini kapsayan ve 96 ülkeden dünya çapında yaklaşık 20 bin yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği başarılı üniversiteler sıralamasında Türkiye’de 41’inci sırada yer alarak Türkiye'den sıralamaya dahil olan en genç üniversite oldu. Üniversitemiz, dünya genelinde bin 760’ıncı, Asya ülkeleri içerisinde 314’üncü sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
- Üniversitemiz, Asya’nın En İyi Üniversiteleri Arasına Türkiye’den 17. Sırada Giriş Yaptı. Times Higher Education (THE) “Asia University Rankings” (Asya Üniversiteleri Sıralaması) 2022 sonuçları açıklandı. Üniversitemiz, Asya Üniversiteleri 2022 Sıralaması’nda 829 üniversite içerisinde 459. sırada yer almıştır.
- Dünyanın önde gelen üniversite sıralama kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE), 2019 yılından bu yana her yıl tüm dünyadan üniversiteleri, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) katkıları açısından değerlendirerek sonuçları ‘Impact Rankings’ adı altında yayınlıyor. Üniversitemiz, 106 ülkeden 1406 üniversitenin bulunduğu bu yılki değerlendirmede, genel sıralamada ilk 1000, ‘Kaliteli Eğitim’ kategorisinde de ilk 400 üniversite arasında yer alarak önemli bir başarıya imza atmıştır.
- Üniversitemiz, “THE Dünya Genç Üniversiteler 2022” sıralamasına Türkiye’den giren 52 üniversite içinde 18'inci, devlet üniversiteleri arasında 9’uncu oldu. Üniversitemiz, “Öğretim” kategorisinde Türkiye’deki 52 üniversite arasında 5. sırada yer alırken, “Araştırma” kategorisinde de 6. sırada yer almıştır.
- Meram Belediyesi’nin, ilçenin doğal güzellikleri ile tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımına katkı sunmak amacıyla düzenlediği "Meram’da Kış Fotoğraf Yarışması" sonucunda "Huzur İçinde Masum Bekleyiş" isimli fotoğrafı ile Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Vesile KOÇAK birincilik ödülü kazanmıştır.
- Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Didem Kaya, Doç. Dr. Aydan Yüceler ve Dr. Öğr. Üye. Aysun Yeşiltaş'ın Prof. Dr. Hüseyin Görkemli ve Dr. Gülnur Eren ile birlikte hazırlayıp, 13-15 Ekim 2022 tarihlerinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde düzenlenen "5. Uluslararası 15. Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi"nde sundukları "Hasta Gözüyle Anne Dostu Hastane Kriterleri" adlı çalışma en iyi sözlü bildiriler alanında üçüncü olarak ödüle layık görülmüştür.
- Fakültemiz Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr.Üyesi Şeyda Eruyar, Tübitak 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Bölümünde araştırmacı olarak çalışmaya hak kazanmıştır.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) tarafından düzenlenen Kadın İstihdamının Arttırılması, Kadın Girişimciliğinin, Kooperatifçiliğinin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Çalıştayı'na Öğr. Gör. Dr. Ebru Özer Topaloğlu' davetli olarak katılım göstermiştir.
- TÜBİTAK 2209 A Kategorisi Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında, Üniversitemiz öğrencilerinin 48 projesi kabul almıştır. Öğr. Gör. Dr. Ebru ÖZER TOPALOĞLU danışmanlığında Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümümüzden Sultan YILDIZ ve Büşra ORTAARABACI'nın, Dr. Öğr. Üyesi Emine Nihan CİCİ KARABOĞA danışmanlığında ise Yönetim Bilişim Sistemleri bölümümüzden Özlem Sümeyye KAHRAMAN’ın projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.
- Fakültemiz Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Veysel ÜNSÜR "PERC, TOPCon ve IBC Güneş Hücrelerinin Çevreci Alüminyum Pasta ile Arka Yüzey Kontak Oluşumu" konulu TÜBİTAK ARDEB 1001 proje yürütücülüğü ve "Silikon PV Güneş Panellerinde kullanılacak Serigrafi Baskı Tekniğine Uygun Gümüş Macun Geliştirilmesi" konulu SENTESBIR şirketi ile TÜBİTAK TEYDEB 1501 proje danışmanlığı yapmaya hak kazanmıştır.
- HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03-01] —Twinning proje çağrısında Necmettin Erbakan Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütücü olarak başvuran Fakültemiz Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Demirel Kars'ın projesi, Almanya ve İrlanda ortaklığında yürütülmek üzere Avrupa Komisyonu tarafından 13.05.2022 tarihinde desteklenmeye hak kazanmıştır.
- Öğretim üyemiz Prof. Dr. Alparslan Turanboy’ un, AB Ufuk 2020 "İklim Değişikliği, Çevre, Kaynak Verimliliği ve Ham Maddeler alanı kapsamında yer alan 2021 ERAMIN-3 Ortak Çağrı programına sunulan “Doğaltaş Ocakları Optmizasyonu için Yapay Zeka ve Bileşik Arazi Tetkikleri isimli projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
- Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre TUNÇİL'in yürütücülüğünde sunulan "Prina ve Karasudan Diyet Lifleri ve Fenolik Bileşenlerin Ekstraksiyonu, Fonksiyonel Özelliklerinin Metagenomik, Biyoyararlılık ve Sitotoksisite Analizleri ile Belirlenmesi ve Gıda Endüstrisinde Kullanılabilirliklerinin Araştırılması" adlı proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
2021 yılında öğrencilerimizin elde ettiği başarılar;
- Diş Hekimliği Fakültesi öğrencimiz Büşra KARADOĞAN, 2020 DUS Sınavı Konya Birincisi, Türkiye 36.’sı olmuştur.
- Hukuk Fakültemiz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden üniversitelerin hukuk fakültelerinden takımların katıldığı 5. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması Arabuluculuk Aşaması’nda Türkiye ikincisi olmuştur.
- Rönesans Holding’in 2021 yılında yedincisini düzenlediği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” öğrenciler arası fikir yarışmasında Mimarlık Bölümü öğrencilerimizden Nisa Nur ALPAN, Şeyma GÜNEŞ, Zehra ERTÜRK, Emine Gizem ASLAN ve Yusuf BİRİCİK “Sıkışıklık İçinde Ferahlık” projeleri ile Özge YILMAZ, Rabia DOĞAN, Halit AKIN, Yusuf BABAER ve Emre DURAN da “Gelenekten Geleceğe” adlı projeleri ile birincilik kazanmışlardır.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, sıfır atık bilincini ve farkındalığını artırmak amacıyla düzenlediği kısa film yarışmasında Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 2. sınıf öğrencimiz Havva DEMİR’in eseri üçüncü olmuştur.
- Hukuk Fakültesi öğrencilerimiz Arif Emrah TOYOĞLU ve Yusuf POLAT’a, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından ‘Kalite Elçisi’ unvanı verilmiştir.
- TEKNOFEST’te yarışan Üniversitemiz ekiplerinden NEU-CFD Aviation takımı (Murat Can ÇAKIR, Safa DUMANLI, Beşir SAĞICI, Aytekin DEMİR ve Yunus Emre AKYÜREK) Helikopter Tasarım Yarışmasında 2’nci, Kız Mühendishane Takımı (Beyza KARATAŞ, Beyza Nur CEYLAN, Dilan BAKIŞ, Esma Nisa CANDAN, Özge Nuray TİRYAKİ, Rumeysa KURT, Zeynep YAVÇIN ve Şevval TURAN) Akıllı Ulaşım Yarışmasında 3’üncü olurken, Demirkuş takımı (Abdullah KALKAN, Faruk Esat GÖÇMEN, Yusuf ARAZ, Eren ÇELİKATEŞ) da Helikopter Tasarım Yarışmasında en iyi sunum ödülüne layık görülmüştür.
- Diş Hekimliği Fakültesi öğrencimiz Mehmet Ali SOYLU, dünyanın en prestijli diş hekimliği kongrelerinden olan CED – IADR kongresinde genç araştırmacıları teşvik amacıyla düzenlenen Robert Frank Ödülleri Junior kategorisinde birinci olmuştur.
- Üniversitemiz öğrencileri Abdurrahim TOPRAK, Beyza Gül ATEŞLİ, Enes Buğra YALÇINKAYA’dan oluşan Genes Of The Future (GOF) takımı, nadir hastalıklara genetik tedavi üretmek amacıyla düzenlenen RaDiChal yarışmasında, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı alanında hazırladıkları genetik tedavi projesi ile birinci olmuşlardır.
- Üniversitemiz Meram Tıp Fakültesi öğrencileri Bilal BOSTAN, Hacer AZAK, Merve SOYYİĞİT ve Ömer Faruk AYDOS, FMForce ekibi olarak katıldıkları RaDiChal’21 finalinde sosyal farkındalık dalında birinci olmuşlardır.
- Hukuk Fakültesi öğrencimiz Yusuf POLAT, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonuna seçilmiştir.
- Ereğli Eğitim Fakültemiz, TÜBİTAK “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında, 93 eğitim fakültesi arasında 7 projeyle en fazla proje kabulü alan 3. fakülte olarak önemli bir başarıya imza atmıştır.
- Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği 3. sınıf öğrencimiz Abdulkadir Oğuz BOZKURT’un grafik işlerini yürüttüğü Red Giant Rover Takımı 10-12 Eylül 2021 tarihleri arasında Polonya'nın Kielce kentinde düzenlenen Avrupa’nın en büyük robotik yarışması olan European Rover Challange (ERC) yarışmasında 8. olmuştur.
2021 yılında hocalarımızın elde ettiği başarılar;
- Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Bülent DİLMAÇ, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliğine seçilmiştir.
- İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Tahir ULUÇ, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından düzenlenen "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" kapsamında Arapça tercüme dalında Taha Abdurrahman'ın "Ahlak Sorunsalı Batı Modernitesinin Ahlaki Eleştirisine Bir Katkı" eserindeki tercümesiyle ödüle layık görülmüştür.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Veysel ÜNSÜR'ün yürütücüsü olduğu “Ticari Fotovoltaik Silisyum Güneş Hücrelerinde Şablon Baskı ile Omik Nikel Kontak Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK projesi kabul almış ve başlamıştır.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Elemanımız Arş. Gör. Dr. Yasin Onuralp ÖZKILIÇ'ın yürütücüsü olduğu 121M060 nolu “Dört Bulonlu Uzatılmış Alın Levhalı Birleşimlerin İncelenmesi” isimli TÜBİTAK Kariyer Projesi kabul almıştır.
- Diş Hekimliği Fakültemiz, Türkiye’deki diş hekimliği fakülteleri arasında Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen ‘Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi’, ‘Kalite Yönetim Sistemi’ ve ‘Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi’ belgelerini almaya hak kazanan ilk fakülte olmuştur.
- Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Elemanımız Arş. Gör. Dr. Fatma Şeyma BOYDAK’ın doktora tezi, “II. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri Yarışması”nda birinci olmuştur.
- Üniversitemiz, Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Türkiye’deki üniversiteler arasında sıralamaya dahil olan en genç üniversite olma başarısına imza atmıştır. THE World Rankings 2022 sıralamasında ilk defa sıralamaya dahil olarak Türkiye’deki 207 üniversite arasında 44. sırada yer almıştır.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Serdar AKBAYRAK, Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı’nda (BAGEP) 2020 Genç Bilim İnsanı ödülü kazanmıştır.
- Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Serdal KAYA’nın ROKETSAN ile ortak proje çalışması onaylanmıştır.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Ümmü Doğan’ın "Türkiye'deki Aile Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Eğitim ve Çalışma Koşulları Hakkındaki Görüşleri" başlıklı tez çalışması, Türkiye Aile Hekimliği Vakfı TAHEV tarafından En İyi Aile Hekimliği Uzmanlık Tezi ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
- Üniversitemiz, US News & World Report’un 2022 yılı En İyi Küresel Üniversiteler Sıralaması’nda bölgesel araştırma itibarı (regional research reputation) kategorisinde ilk 500 üniversite arasına girerek 341. sırada yer almıştır. 90’ı aşkın ülkeden 2 binden fazla yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamada Üniversitemiz, Türkiye’de 38’inci sırada yer almıştır.
- Üniversitemizin paydaşlarından olduğu, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi; En İyi Gelişme Gösteren TGB’ler arasında Türkiye 1.si, En İyi Kuluçka Faaliyetinde bulunan TGB’ler arasında Türkiye 1.si, Erken Aşama TGB’ler kategorisinde Türkiye 3.sü olmuştur.
- Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Dilek CİNGİL’ın da aralarında yer aldığı ekibin çalışması, 3. Uluslararası Evde Bakım Kongresi'nde sözel bildiri ikincilik ödülü almıştır.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Atıf Emre DEMET'in araştırmacı olarak yer aldığı, Türkiye-Özbekistan arası ikili işbirliği çağrısı kapsamında "Elektrik ve Hidrojen Üretimi için Siyanobakteri ve Biyo-Bazlı İletken Kompozitler Kullanılarak Oluşturulacak Biyolojik Fotovoltaik Sistemi" adlı Ar-Ge projesi, TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazanmıştır.
- Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mehmet Akif DUMAN, 'Ümraniye Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 2021 yılında 17.’si düzenlenen hikaye ve şiir yarışmasında 2023 eser arasından, "Bisküvi Kokusu" adlı eseriyle üçüncü olmuştur.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Elemanımız Arş. Gör. Hasan Basri ALTINTAŞ'ın "Biyo-İlhamlı MPPT kontrolüne sahip değiştirilmiş-Y kaynak DC-DC dönüştürücü tabanlı mikro evirici tasarımı ve gerçekleştirilmesi" adlı projesi, TÜBİTAK-BİDEB tarafından kabul edilerek Danimarka - Aalborg Üniversitesinde araştırmasını devam ettirmesi için 2214-A bursiyeri olarak desteklenmeye layık görülmüştür.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Ahmet Lütfü SERTDEMİR, Ulusal Aritmi Kongresinde Olgu Bildirileri Yarışmasında Birincilik ödülüne layık görülmüştür.
- Üniversitemiz, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen TSE-ISO-EN 9000 ve TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı belgelerini almaya hak kazanmıştır.
- Meram Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon ve TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi belgelerini almıştır
2020 yılında öğrencilerimizin elde ettiği başarılar;
- Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz İbrahim AKKUŞ, Enes ÜLKER, Furkan TOK, Eyüp SEVİM, Yavuz Selim KAPSIZ, Ahmet İNGİT ve Mehmet MIZRAKOĞLU Konya Bilim Merkezi DesignNow 3B CAD Yarışmasında derece almışlardır.
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencimiz Ömür ONURLUCAN, Sapiens Yayınevi tarafından düzenlenen “İnsandan Öte Öykü Yarışması”nda özgün hikâyesiyle ödüle layık görüldü. ONURLUCAN’ın hikâyesi, Sapiens yayınevi tarafından kitaplaştırılarak okuyucu ile buluşturulmuştur.
- TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında; Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz Mustafa Erkam ABUL ve Hakan YORULMAZ'ın “APOLLO SİNYALSİZ ALAN" isimli projesi, "Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik" kategorisinde Bölge Birinciliği kazanmıştır.
- Ayakları yere basmayan Bilim ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te Üniversitemiz, 14 takımla finalde yarışmıştır. Üniversitemizi Jet Motor Tasarım kategorisinde temsil eden ‘NEU-CFD’, 147 takım arasından üçüncülüğü elde etmiş, NEU-CFD’ye ödülünü, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar takdim etmiştir.
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencimiz Ömür ONURLUCAN, 2020 yılında yedincisi düzenlenen Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde "Süleyman Çelebi" temalı senaryosu ile ödüle layık görülmüştür.
- Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi öğrencimiz Tuğba AKYOL, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 1. Gençler Arası Öykü Yarışmasında birinci olmuştur.
- Boeing firmasının sponsorluğunda Orta Doğu Teknik Üniversitesince (ODTÜ) 2020 yılında dördüncüsü düzenlenen Dikey Kalkan İnsansız Hava Aracı (DİK İHA) yarışmasında iki derece elde eden Üniversitemizden Göktürk takımı (Burak DAM, Kadir ARSLANPINAR, Burak DAM, Zümre ÇİÇEK, Rümeysa AKGÜL, Ali KANKAYA, İsmet ÖZKÜTÜKÇÜ, Hasan ŞENYÜREK, Fatma Yüksel GÜRSOY, Kürşat ÇİÇİN, Görkem CEYLAN) birinci, Abra takımı (Abdullah KALKAN, Recep Safa DURAN, Ayşen İrem KARAARSLAN, Hasan Berkan ÇAKIR, Feyza SANCAKTUTAN, Zahide Nur BİLGİN, Yasin DOĞAN, Yusuf ARAZ) ise üçüncü olmuştur.
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerimiz İbrahim ABAY ve Ali ÇAKIROĞLU, Rize Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle düzenlediği "1001 Gözle Rize" ödüllü kısa film yarışması festivalinden ödülle dönmüşlerdir.
- Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından düzenlenen 17. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nde farklı kategorilerde yarışan Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerimiz üstün başarılara imza atmışlardır. Yarışma sonunda 1 altın, 9 gümüş, 1 bronz ve 2 merit madalya ile beraber bir de kupa almaya hak kazanmışlardır.
- Ereğli Eğitim Fakültesi öğrencilerimizden; Lütfiye TİMUR, Melike SOYDAN ve Selin Aycan SEZER’in hazırladıkları “Lise Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Amacı ile Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişki” ve Gökkız KOÇ, Esra AVŞAR’ın hazırladığı “Üniversite Öğrencilerinde Benlik Saygısının, Yaşam Doyumu ve Motivasyona Etkisinin İncelenmesi” adlı projeler , “TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destek Programı” kapsamında desteklenmeye layık görülmüştür.
- Mimarlık bölümü öğrencilerimiz Hasan ÇATLI ve Betül BULUT, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi ile BASE işbirliğinde düzenlenen "Sürdürülebilir/Yaşanabilir Şehirler" temalı Poster ve Mekan Tasarım Yarışmasında "Ankara Bentderesi Örneklem Alanının Yaşanabilir/Sürdürülebilir Geleceği" fikir projesi ile Birincilik ödülüne layık görülmüşlerdir.
2020 yılında hocalarımızın elde ettiği başarılar;
- Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından verilen "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerinde Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Muammer ULUTÜRK, deneme dalında Hece yayınlarından çıkan "Fotoğrafname" isimli eseriyle 2019 yılının en iyi deneme kitabı ödülünü almaya hak kazanmıştır.
- Meram Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Sinan Oğuzhan ULUKAYA, Türkiye çapında yapılan TARD Asistan Değerlendirme Sınavında Türkiye 1. si olmuştur.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan KOTAN, TÜBİTAK Proje Performans Ödülü’ne layık görülmüştür.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Öğretim Didem Şanver AKBAŞ, Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi (EAACI) araştırma bursuna layık görülmüştür.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Onur BİLGE hocamız; -Avrupa Spor Travmatolojisi, Diz Cerrahisi ve Artroskopi Derneği’nin (ESSKA) resmi klinik dergisi olan ve Uluslararası “SCI” indeksinde yer alan “Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy” (KSSTA) dergisinin Yayın Kurulu’na (“Editorial Board”) layık görülmüştür. -Amerikan Ortopedik Cerrahi Akademisi’nin resmi klinik dergisi olan ve Uluslararası “SCI-Expanded” indeksinde yer alan “Journal of American Academy of Orthopaedic Surgeons” (JAAOS) dergisinin Türkçe Edisyonu’na (“JAAOS - Turkish Edition”) Yardımcı Editörlüğüne layık görülmüştür.
- Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Bülent Dilmaç ve Ereğli Eğitim Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mustafa Sarıtepeci'nin araştırmacı olarak yer aldığı "Ebeveynlerin Dijital Ebeveynlik Yeterliklerinin Artırılmasına Yönelik Bir Öneri Sisteminin Geliştirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteğe layık bulunmuştur.
- "Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlılara Karşı Tutumları" adlı çalışması ile Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Aliye AYRANCI, Türkiye Aile Hekimliği Vakfı TAHEV'den 3.'lük ödülüne layık görülmüştür.
- Meram Tıp Fakültemizden İntern Dr. Şevval AYVALIK ve İntern Dr. Abdülsamet YİĞİN, TÜBİTAK desteği ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen, Türkiye’den 38 farklı üniversitenin başvurduğu “USİM-WARS Medikal Simülasyon Yarışması” final etabında “Birincilik” kazanmışlardır.
- Üniversitemizden Prof. Dr. Adnan ÖZDEMİR, Prof. Dr. Ali TOR, Prof. Dr. Faruk UĞUZ, Prof. Dr. Kültigin TÜRKMEN ve Doç. Dr. Erhan ZOR ABD’nin Stanford Üniversitesince hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer almışlardır.
- Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Abdurrahman ÖZKAN, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu asil üyeliğine seçilmiştir.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Sevgi Keleş, dünya genelinde 659, Türkiye'den ise (80'i Konya'dan) 150 hastanın bağışıklık sisteminin incelendiği uluslararası düzeyde yürütülen ve Science Dergisi’nde yayımlanan iki önemli çalışmaya katkıda bulunarak Üniversitemizi temsil etmiştir.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Kültigin Türkmen World Journal of Diabetes Dergisi Ağustos 2020 sayısında “Diyabetik Böbrek Hastalığı” alanında yaptığı deneysel ve klinik çalışmalardan ve bu çalışmalarla literatüre sağladığı katkılardan dolayı, dergi kapak sayfası olmaya layık görülmüştür.
- Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Selda Arslan, 2. Uluslararası İç Hastalıkları Hemşireliği Kongresi'ndeki bildirisi ile Seçkin Bildiri Birincilik Ödülüne layık görülmüştür.
2019 yılında öğrencilerimizin elde ettiği başarılar;
- Mimarlık Bölümü öğrencilerimiz Seda KARAKURT, Rabia Süveyda ELLİİKİ ve Cavit Berkan UZUNHASANOĞLU, TÜMAŞ 4. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışmasında ikincilik elde etmişlerdir.
- Gastronomi Bölümü öğrencilerimiz, Antalya Gastronomi ve Eğitimciler Birliği Derneği’nin düzenlediği “Gelenekten Geleceğe Yemek Yarışmaları” organizasyonunda 2 Gümüş Madalya + Başarı Sertifikası (Genel klasmanda yarışma ikincisi) 2 Bronz Madalya + Başarı Sertifikası (Genel klasmanda yarışma üçüncüsü) kazanmışlardır.
- Karamanoğlu Mehmet Bey'i anma, Türkçenin resmi dil olarak kabul edilişinin 742. yıldönümü ve Milli Mücadelenin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen "15. TÖMER'ler Arası Türkçe Konuşma Yarışması"nda Üniversitemiz öğrencisi Sejma Eminovic, Türkiye 2.'si olmuştur.
- TÜBİTAK Bilim İnsanları Destekleme Başkanlığı tarafından düzenlenen 2242 Ünivesite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Sefa TAMAK, Konya Bölge Sergisinde Üçüncülük ödülü kazanmıştır.
- Uçak Mühendisliği öğrencilerimiz Yahya GENCER ve Halil İbrahim AYDIN'dan oluşan Max-Thrust Ekibi, TEKNOFEST Mini Jet Radyal Kompresör Tasarım Yarışmasında birinci olmuşlardır. Öğrencilerimiz ödüllerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almışlardır.
- Mimarlık Bölümü öğrencilerimiz Hüseyin YILMAZ, Alperen KAYA ve Hakan Yavuz YILDIRIM, Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda eşdeğer mansiyon ödülü kazanmışlardır.
2019 yılında hocalarımızın elde ettiği başarılar;
- Tıp Fakültesi Öğretim Elemanlarımızdan Doç. Dr. Salim Yalçın İNAN, Prof. Dr. Hasibe VURAL, Arş. Gör. Ebru AVCI, Arş. Gör. Canan EROĞLU, Arş. Gör. Esra ÇELEN’in yürüttüğü “İn-vivo ve in-vitro deneysel Parkinson hastalığı modellerinde Rho/ROCK sinyalizasyonunun mitokondrial disfonksiyon üzerine etkisinin araştırılması” başlıklı ve SBAG-218S569 nolu proje Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında (TÜBİTAK-1001) desteklenmeye uygun bulunmuştur.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hasan KOTAN'ın TÜBİTAK'a sunmuş olduğu proje (119M120 numaralı proje) desteklenmiştir.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Aytekin UZUNOĞLU'nun, TÜBİTAK-BİDEP "2237 - B Proje Eğitimi Etkinlikleri Desteği" projesi kabul edilmiştir.
- Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerimizden Doç. Dr. Derya ARSLAN DANACIOĞLU'nun yürütücü ve Dr. İsmail TONTUL'un yardımcı araştırmacı olduğu “Fenolik asitlerin, terpenik asitlerin ve flavonoid aglikonların doymamış yağ asiti esterleri: farklı lipit matrislerinde antioksidan etkinliklerinin değerlendirilmesi" isimli TÜBİTAK - ARRS (Slovenya) Uluslararası İkili İşbirliği Projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Pembe OLTULU, Amerika’nın Patoloji alanında prestijli dergisi, The Pathologist, Powerlist 2019, Patolojinin ve Laboratuvarın en iyi, yenilikçi öncü 100 bilim insanı listesinde yer alan tek Türk bilim insanı olmuştur.
- 2019 yılı ana teması “Engelsiz Ufuklar” olarak belirlenen Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri töreninde üniversitemiz 13 mekanda erişim, 13 eğitimde erişim, 3 sosyal kültürel alanda erişim olmak üzere toplamda 29 engelsiz bayrak ödülü almıştır.
- Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Onur BİLGE hocamız, Yayın Kurulu’nda görev aldığı Uluslararası “SCI-Expanded” indeksinde yer alan “Journal of Orthopaedic Surgery and Research” dergisinin, 12-16 Mart 2019 tarihleri arasında Las Vegas, Nevada’da yapılan “Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi (American Academy of Orthopaedic Surgeons, AAOS) 2019 Kongresi”nde gerçekleştirilen, Yayın Kurulu (Editorial Board) Toplantısı’nda, Diz Cerrahisi Dalı ile ilgili “Yayın Kurulu Yardımcı Editörlüğü (Associate Editor)” layık görülmüştür.